EL TEU ESPAI La teva experència
Has participat en una de les activitats per viure la terra i tens ganes d'explicar i compartir la teva experiència? Doncs aquest és el teu espai, un bloc on podràs deixar per escrit totes les sensacions, aprenentatges i vivències que has experimentat.

El bloc La teva experiència està obert a tothom. Visita'l, llegeix les cròniques que han escrit altres persones i anima't a explicar el que has après i sentit durant l'activitat a la que has assistit. Per poder deixar el teu escrit, has d'estar registrat. Si no ho estàs, pots fer-ho aquí.

Envia la teva experiència

Visualitza les experiències sobre el mapa

Titular notícies
La teva experiència

La custòdia del territori a Califòrnia (1 de 3)


Imma Gamundí, treballadora de la xct durant el 2009 en custòdia municipal i internacional, ens envia, des d'EUA, el primer de 3 artícles que ha escrit sobre la custòdia del territori a la zona.

Dimarts 1 Juny 2010 - 09:32
Imma Gamundí

Aprofitant aquesta estada als Estats Units m'he endinsat a la realitat de la custòdia del territori a l'estat daurat mitjançant la Conferència Anual d'Entitats de Custòdia de Califòrnia, que ha tengut lloc a Sacramento els dies 2 i 3 de març de 2010.

Califòrnia és l'estat amb més població dels Estats Units, amb gairebé 37 milions d'habitants (5 vegades més que Catalunya) i el tercer en extensió amb més de 400.000 Km2 (12,5 vegades l'extensió de Catalunya). No només és un dels estats amb la renda mitjana per càpita més alta (més de $60.000/any, que suposa més de 4 vegades la renta mitjana de Catalunya i de la UE dels 15) sinó que també és llar d'algunes de les fortunes més grans del Estats Units i del món, com la de Bill Gates. El paisatge regulat per un clima mediterrani és un amalgama de ciutats contínues disseminades al voltant dels grans nuclis de població, camps de conreus i gairebé la meitat de la superfície ocupada per boscos. És una de les regions més biodiverses i més riques paisatgísticament del país.

Com ha passat a casa nostra el preu del sòl s'ha disparat a xifres astronòmiques durant els darrers deu anys i és inaccessible per molts pagesos i un al·licient per als especuladors urbanístics.

Per sort, Califòrnia, i en especial San Francisco, és, d'una banda, un dels llocs del món pioners en temes de conservació i llavor de moviments ambientalistes com les ONG ecologistes, la producció ecològica i la teoria de Gaia de Lovelock. Arran d'aquesta consciència han sorgit moltes entitats de custòdia per tot l'estat, amb moltes força i molts recursos per preservar el patrimoni natural, paisatgístic i cultural de Califòrnia.

De l'altra, existeix un sentiment general molt fort de donar suport a accions de conservació i de pertànyer organitzacions. Moltes persones són membres d'alguna entitat de custòdia i participen de les activiatats que organitzen, a més de fer aportacions que van des de $35 fins a més de $5.000. Fins i tot, algunes de les grans fortunes han creat fundacions, com ara les de Hewlett Packard Corporation o Intel, que concedeixen beques a entitats de custòdia i a projectes de conservació per valors que poden superar perfectament els $100.000. També és freqüent fer el testament en favor d'alguna entitat. Malgrat que no hi ha dades de les donacions que es fan a les entitats de Califòrnia anualment, ens podem fer una idea a partir d'un exemple. Una regió rural i relativament pobra de 10.000 habitants situada al nord de Califòrnia, Sierra Nevada, té més de 300 organitzacions sense afany de lucre que actuen en favor de la custòdia del territori. Una d'elles relativament petita, Nevada County Land Trust, té més de 400 membres que anualment fan donacions per valor de més de $50.000. Un altre exemple totalment oposat és el de l'entitat Peninsula Open Space Trust. Aquesta entitat està situada a Silicon Valley (una de les regions mes riques del món) que té més de 25.000 Ha en custòdia (1/8 de la superfície de tots els acrods comptailitzats al IV inventari de la xct) i que amb només una campanya, Saving the Endangered Coast, per protegir la costa de promotocions urbanístiques ha recol·lectat més de 200 milions de dólars.

Més de 75 entitats de custòdia que actuen a Califòrnia, ja sigui localment o nacionalment, com ara The Nature Conservancy, i s'agrupen al California Council of Land Trusts (CCLT). A banda d'aquestes 75 entitats de custòdia, el CCLT té 20 membres més de tipologia diversa, com ara agències públiques estatals, bufets d'advocats i particular.

Aquesta organització sense afany de lucre desenvolupa una tasca i uns objectius molts semblants als de la xct. En concret, els principals objectius del CCLT són:
- Garantir que les lleis i les polítiques afavoreixin la conservació del territori.
- Incrementar i diversificar els recursos financers per a les entitats de custòdia.
- Augmentar la consciència i el suport a les entitats de custòdia entre els responsables polítics, mitjans de comunicació, filantrops, i el públic.
- Servir de plataforma a les entitats de custòdia per comunicar-se, compartir idees i abordar qüestions d'interès comú.

Però del que està més orgullós el CCLT és la tasca que està duent a terme de suport legislatiu al Parlament de Califòrnia. Això inclou des d'al•legar lleis perjudicials per a la conservació, proporcionar als membres un redactat senzill i comprensible de les lleis assessorat per experts en legislació ambiental fina a proposar noves lleis als parlamentaris. A més, s'organitzen 3 fòrums anuals de legislació en què s'analitzen i discuteixen qüestions jurídiques de conservació.

A banda d'això, també editen un butlletí informatiu trimestral i organitzen tallers formatius per a les entitats de custòdia.

Per pertànyer al CCLT el membres paguen una quota anual que oscil·la des de $300 a $5.000 a l'any en funció del seu pressupost. A més a més, compten amb l'aportació de patrocinadors per valors d'entre $250 i $1.500 a l'any.

Així doncs, malgrat les diferències socio-polítiques podem veure que la tasca que du a terme la xct a Catalunya i el seu entorn geogràfic no s'allunya tant del que s'està fet a la cuna del conservacionisme.
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube