EL TEU ESPAI La teva experència
Has participat en una de les activitats per viure la terra i tens ganes d'explicar i compartir la teva experiència? Doncs aquest és el teu espai, un bloc on podràs deixar per escrit totes les sensacions, aprenentatges i vivències que has experimentat.

El bloc La teva experiència està obert a tothom. Visita'l, llegeix les cròniques que han escrit altres persones i anima't a explicar el que has après i sentit durant l'activitat a la que has assistit. Per poder deixar el teu escrit, has d'estar registrat. Si no ho estàs, pots fer-ho aquí.

Envia la teva experiència

Visualitza les experiències sobre el mapa

Titular notícies
La teva experiència

Una nova vida per al patrimoni arquitectònic irlandès


L’entitat adquireix els edificis, o estableix acords de cessió amb els seus propietaris (normalment per una durada de 50 anys), segons els quals l’entitat restaura i fa ús de la propietat.

Dimecres 15 Desembre 2010 - 10:15

A final de setembre he tingut l’oportunitat d’allotjar-me a Merrion Mews, l’allotjament que l’Irish Landmark Trust té al bell mig de Dublin, a Irlanda. Aquesta entitat ha recuperat uns antics estables per habilitar-los com a allotjament turístic: els estables pròpiament encara són funcionals (els aprofita puntualment la policia muntada de la ciutat), i el pis superior disposa de tres habitacions dobles, dos banys, una sala i una cuina preparades per als visitants. Com tots els altres turistes que van signar al llibre de visites, en poc temps ens hem enamorat d’aquest lloc tan especial.

L’Irish Landmark Trust és una entitat fundada l’any 1992 que pretén recuperar i conservar edificacions singulars amb l’objectiu de reutilitzar-les com a allotjaments turístics independents. Tot plegat, tenint la màxima cura per mantenir l’estructura original dels edificis. Els edificis “salvats” per aquesta entitat són molt diversos: des de torres de defensa a escoles, passant per fars (molt sol·licitats per les seves vistes) i estables, però sempre són edificis curiosos i especials. Fins ara s’han recuperat 19 edificis repartits per tota l’illa.

L’entitat adquireix els edificis, o estableix acords de cessió amb els seus propietaris (normalment per una durada de 50 anys), segons els quals l’entitat restaura i fa ús de la propietat. Els preus per passar un cap de setmana oscil·len entre els 350 i els 600 euros, que serveixen per al manteniment de la propietat. El Landmark Trust també promou les donacions particulars i d’empreses per al funcionament de l’entitat.

Trobo que és un exemple interessant de com es pot recuperar i conservar el patrimoni a partir de l’activitat turística, i em pregunto si la mateixa idea es podria aplicar al cas de Catalunya. Tenim una bona quantitat d’edificis (especialment, un ric patrimoni industrial) que, si s’adaptessin adequadament, podrien recuperar una nova vida, generant un impacte positiu en les economies locals i en el paisatge. Potser el que ens fa falta és una entitat de custòdia que es posi mans a la feina?

Comentaris
  1. jaume_albaiges ( 15/12/2010 02:02:50 )
    Custòdia urbana! Cada dia n'aprenem una de nova.... I com es lliga això amb la custòdia natural? Custòdia urbana és el que es fa quan es restaura patrimoni "arquitectònic" del tipus que sigui? A veure si ens n'expliqueu més coses. :-)
  2. jordipietx ( 15/12/2010 01:01:19 )
    El més interessant del què ens dius Xavi és que ens apropes altra vegada a la qüestio de la custòdia urbana i d'edificis construïts. Crec que debò que des del col·lectiu de la custòdia hauríem de fer un esforç per identificar potencials entitats i institucions que puguin desenvolupar-la a Catalunya i fer-la una realitat.

    Un repte per al 2011!
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube