Titular notícies
Projectes i actuacions

Productes que conserven la naturaEl mercat de custòdia ha estat inclòs en la recopilació d'iniciatives  XLXS-  De les Grans Idees a les Petites Accions del CADS (Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible).

Dimarts 4 Octubre 2011 - 09:52

Text publicat a la web del CADS - De les Grans Idees a les Petites Accions.

Com a consumidors, el nostre poder és enorme. I sovint en som poc conscients. Una manera d’exercir aquest poder ciutadà és adquirint productes responsables amb l’entorn, com ara els aliments procedents de l’agricultura ecològica i de producció local. En aquest àmbit, hi ha un conjunt de productes i serveis que, a més, contribueixen a conservar la natura.

Són béns que s’apleguen al voltant del “Mercat de custòdia”, on hi trobareu des de macarrons i arròs fins a vins, pans i mongetes del ganxet, passant per activitats turístiques sostenibles.

El “Mercat de custòdia” és una iniciativa de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i l’Obra Social de CatalunyaCaixa. Té aquest nom perquè els productes que inclou s’elaboren en finques agràries on els propietaris han establert algun tipus d’acord amb una entitat de custòdia del territori. Això vol dir que els pagesos productors, amb el suport de les entitats, han assumit el compromís de conservar la fauna, la flora i el paisatge que hi ha a les seves terres, a més d’emprar sistemes productius respectuosos amb l’entorn. Aquest tipus de col·laboracions entre propietaris i entitats és el que s’anomena custòdia del territori.

Ara per ara, aquest mercat és una iniciativa incipient que pretén ampliar-se i consolidar-se en els pròxims anys. De moment, té una existència virtual en una secció del web www.viulaterra.cat; a més, de tant en tant la XCT porta a terme exposicions i venda directa dels productes del mercat amb una finalitat divulgativa i de promoció. Tot i això, la comercialització sempre va a càrrec de les finques i entitats promotores, en alguns casos a través d’agrobotigues com la de Gallecs o la del GOB-Menorca.

Al mercat hi ha aliments força diversos com ara la sal de les salines de la Trinitat, al delta de l’Ebre, els vins de les Torres de Selma, a l’Alt Camp, o l’arròs ecològic de la finca de Riet Vell, també al delta de l’Ebre. Si el que voleu és gaudir de la natura d’una manera plena, també hi trobareu propostes turístiques, de lleure i de formació. Destaquen les visites guiades als espais naturals propietat de l’Obra Social de CatalunyaCaixa o la xarxa de terrenys d’acampada de la Fundació Escolta Josep Carol. L’oferta, doncs, està creada. Ara només cal que la demanda creixi i que la ciutadania aposti cada cop més per un consum més responsable.

Sobre les iniciatives De les Grans Idees a les Petites Accions del CADS


El desenvolupament sostenible és cosa de tots: dels governs, els científics, el conjunt de la societat i de tots nosaltres com a individus. Sovint pensem que els canvis els han d’impulsar d’altres, però són moltes les actuacions que ja podem fer a hores d’ara nosaltres mateixos per contribuir a fer dels nostres pobles, ciutats, països i del conjunt del planeta un lloc més habitable per a les generacions futures.

Amb la voluntat d'aportar més valor social a la sostenibilitat, aquest 2011 s'han recopil·lat iniciatives que la ciutadania i les organitzacions estan duent a terme en l’àmbit del desenvolupament sostenible, contribuint a fer del planeta un lloc més habitable per a les generacions futures.

Des del portal De les GRANS IDEES a les PETITES ACCIONS, setmana a setmana ofereixen experiències de primera mà tot esperant que, compartir petites accions col·lectives i individuals, encomani el compromís per construir una societat més justa i realment sostenible.

 
Més, sobre...: viulaterra , cads , mercat de custodia
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube