Titular notícies
Activitats ciutadanes

La natura ens reclama. 10 maneres de viure la terra


Des del portal De les GRANS IDEES a les PETITES ACCIONS, setmana a setmana us oferiran experiències de primera mà tot esperant que, compartir petites accions col·lectives i individuals, encomani el compromís per construir una societat més justa i realment sostenible.

Dimarts 22 Novembre 2011 - 15:45

Text publicat a la web del CADS - De les Grans Idees a les Petites Accions.


La natura ens reclama. És hora de deixar de ser actors secundaris i passar a ser protagonistes! Podem interpretar papers diversos, però sempre amb un argument comú: aturar la pèrdua de biodiversitat –a Catalunya i arreu– per continuar gaudint dels beneficis que ens aporten els espais naturals. I per si no sabeu quin paper triar, una iniciativa us en proposa una desena. Es tracta de la campanya “10 maneres de viure la terra”, que us convida a tenir cura de la natura mitjançant la custòdia del territori.

Aquesta iniciativa és liderada per la Xarxa de Custòdia del Territori (xct), una entitat que aplega organitzacions i persones que aposten per la custòdia del territori com una nova manera de conservar la natura que complementa els instruments promoguts per les administracions públiques, com ara els parcs naturals o altres espais naturals protegits.

Aquesta nova via consisteix en un conjunt d’instruments que faciliten el treball conjunt entre els propietaris dels indrets a conservar i les anomenades “entitats de custòdia del territori”, organitzacions sense ànim de lucre dedicades a aquesta tasca. La col·laboració entre les entitats i la propietat es materialitza en pactes voluntaris (acords) on s’estableixen compromisos per a les dues parts.

La campanya “10 maneres de viure la terra” us proposa accions senzilles i molt vivencials, com ara abraçar-se a un arbre, plantar unes llavors i cuidar-les, caminar descalç per la platja, mullar-se els peus en un riu o conèixer les plantes i els ocells del nostre entorn. I no només això: també us convida a visitar el web www.viulaterra.cat (i les xarxes socials associades), des d’on la xct pretén sensibilitzar els ciutadans i implicar-los en la custòdia del territori.

Des del web www.viulaterra.cat podeu triar papers més actius i esdevenir autèntics protagonistes de la conservació de la natura. Així, us podeu fer voluntaris d’una entitat de custòdia, participar en alguna de les nombroses activitats que organitzen, comprar productes locals i vinculats a projectes ambientals, o subscriure-us a un butlletí per estar ben informats. Com es pot veure al vídeo promocional de la campanya, només a partir dels petits gestos de cadascú aconseguirem cuidar i fer créixer el nostre patrimoni natural. Que comenci l’acció, doncs!


Autoria: Xarxa de Custòdia del Territori (XCT)
Adaptació: CADS
Més, sobre...: viulaterra , custodia del territori , cads
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube