QUÈ ÉS L'acord destacat
Les finques amb acords de custòdia són una bona mostra de gestió del territori respectuosa amb la natura i el medi ambient. Més enllà de les notícies que rebem cada dia sobre destrosses que l’ésser humà provoca sobre el medi ambient, també hi ha exemples de bones pràctiques, com ara els terrenys on s’hi pacten acords de custòdia.

Periòdicament us presentem a fons les característiques d’un dels nombrosos acords de custòdia que hi ha al nostre país. Si voleu tenir una informació bàsica de tots els acords de Catalunya i les Illes Balears, visiteu el Mapa d’acords.

Titular notícies
L'acord destacat

Xarxa d’itineraris interpretatius d’ús públic a la forest del BrugalNo és un parc natural, però com si ho fos. Estem parlant del Montsec, un dels espais naturals més agrestes i desconeguts. El vessant pallarès era, fins fa poc, el més inaccessi¬ble. Ara, gràcies a un acord de custòdia, podem endinsar-nos per aquests pendents i gaudir d’unes panoràmiques que posen els pèls de punta.


Dimarts 14 Febrer 2012 - 10:48

Dades bàsiques

- Nom de l’acord:  xarxa d’itineraris interpretatius d’ús públic a la forest del Brugal ( serra Montsec, municipi de Castell de Mur, comarca del Pallars Jussà
- Entitat promotora: Estació Biològica del Pallars Jussà
- Superfície: 1056 hectàrees
- Municipi: Castell de Mur
- Comarca: Pallars Jussà
- Tipus d’acord: cessió d'ús de la finca.
- Any de l’acord:  2010Descripció de l’acord

El Brugal és la finca objecte de l’acord de custòdia que van signar l’any 2010 l’Ajuntament de Castell de Mur, propietari de l’indret, l’Estació Biològica del Pallars Jussà (EBPJ) i Grimpada Aventura i Lleure.

Majoritàriament forestal, la propietat té 1.056 hectàrees i està situada a l’obaga del Montsec d’Ares, al marge dret del congost de Terradets. Jordi Castilló, representant de l’EBPJ, explica els objectius de l’acord: «el barranc del Bosc divideix la finca en dos sectors, el més proper a l’estació de Cellers, on hi volem concentrar els visitants, i el que toca a la carena del Montsec, on hi ha una fageda i uns alzinars ben conservats que volem mantenir inalterats».

Aquest acord de custòdia s’emmarca en el projecte «Terradets, territori en custòdia», que impulsa l’EBPJ des de l’any 2008 per fomentar l’ecoturisme al sud del Pallars Jussà.

Aquest projecte global inclou acords de custòdia amb dues finques més: la cova dels Muricecs, propietat de l’Ajuntament de Llimiana, i uns terrenys adjacents a l’Hotel Terradets del propi establiment.

La cova acull uns 600 exemplars de muricecs (ratpenats) de sis espècies diferents. Aquesta població és la quarta més important del país i, gràcies a una regulació del règim de visites, s’ha estabilitzat. En el segon cas, l’EBPJ va ajudar l’hotel a crear un itinerari interpretatiu dins la finca per endinsar-se en el món de les papallones

L’objectiu de l’acord és desenvolupar un projecte d’ecoturisme que es basa en l’ordenació i foment de l’ús públic al Brugal.  Per això, s’aposta per potenciar la gestió del forest com una eina per millorar l’estat dels  boscos, i crear ocupació local per poder dinamitzar socioeconòmicament la zona, es pretén:

- Augmentar el nº de visitants /grups organitzats que visiten la serra del Montsec,
- Augmentar la consciència social sobre l’interès de la conservació de la serra del Montsec.

Fruit de l’acord, i gràcies a uns ajuts públics, s’ha creat una xarxa de 8 km de senders amb plafons interpretatius. Els itineraris surten del pantà de Terradets i pugen per la carena del serrat Pedregós tot resseguin aquesta magnífica talaia.

Amb aquests itineraris, tenim la possibilitat de descobrir les entranyes del massís i experimentar una forta sensació de vertigen a mesura que ens apropem a Roca Regina.


Valors que es conserven gràcies a l'acord

La forest Brugal, situada al costat de l'embassament de Terradets, està formada per extensos boscos de pinassa i roure. El relleu suau de la part baixa contrasta amb els impressionants penyasegats i relleu esquerp de la part alta, conformant un paisatge de gran bellesa enmig del Montsec d'Ares.

La serra del Montsec és la zona més accessible i amb menor valor ecològic. Amb això es vol evitar l’accés dels visitants a la part central del Montsec, menys accessible, de relleu abrupte i amb ecosistemes molt més fràgils (fagedes relíctiques, alzinars, rouredes, tarteres, etc). Amb la canalització del flux de visitants dins l’espai natural s’està ajudant a la conservació d’aquest.Més informació:

El Projecte Terradets, Territori en Custòdia convida a viure l’essència dels Prepirineus. Escoltar el silenci aclaparador del Pallars, des del cim de roca Regina o de l’interior de la immensitat dels boscos del Brugal; sentir la foscor i la humitat de la cova dels Muricecs, tot descobrint els secrets que s’amaguen en el seu interior; observar la fauna de l’embassament de Terradets mentre es fa caiac; descobrir racons plens d’història com els conjunts monumentals de Mur o Llimiana; o simplement gaudir de la bellesa del paisatge.
A més, dins d’aquesta àrea, es poden practicar moltes activitats de lleure en ple contacte amb el medi natural, com ara; senderisme, visites guiades pel Brugal seguint itineraris interpretatius, passejades per un itinerari de descoberta de les papallones, visites guiades a la cova dels Muricecs (una cova amb una important colònia de ratpenats), sortides en kayak per l’embassament de Terradets, etc. Tot aquest ventall d’activitats formen part d’un projecte ecoturístic molt novedós al Pallars, els beneficis econòmics de les quals reverteixen en la conservació d’aquest espai natural
.
Imatge 1, 3, 4 i 5 > Autoria de la foto: Joan Pericon
Imatge 2 > Autoria de la foto: Jordi Peró
Imatge 6 > Autoria de la foto: Estació Biològica del Pallars Jussà
Text > Xavi Basora, d'Espai Tres

Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube