Titular notícies
Projectes i actuacions

La Casa de l'Ós dels Pirineus obre les seves portes


Amb l’objectiu de promoure coneixements i actituds que apropin l’ós bru a les persones i ajudin a la seva conservació, Casa Sastrès d’Isil (Valls d’Àneu, Pallars Sobirà) ha obert les seves portes el passat 22 de juliol convertida en un nou centre d’interpretació ambiental: La Casa de l’Ós dels Pirineus.

Dilluns 23 Juliol 2012 - 14:36

L’Honorable Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Sr. Josep Maria Pelegrí, ha presidit el passat 22 de juliol l’acte inaugural d’un nou centre d’interpretació ubicat a Isil (Pallars Sobirà) que ens permetrà conèixer l’ós bru i la seva vida als Pirineus catalans. A l’acte, convocat pel Director d’Acciónatura, Francesc Giró, i el president de la Fundación Oso Pardo, Guillermo Palomero, també hi han assistit la Subdelegada del Govern de l’Estat a Lleida, Inmaculada Manso, autoritats municipals, la directora de l’oficina de “la Caixa” a Esterri d’Àneu, Esther Safont i representants d’Endesa, impulsors del projecte.

L’històric edifici ha estat recuperat de tal manera que conserva la seva estructura original, alhora s’ha creat un espai de divulgació innovador. Compta amb 258 m2 de superfície total útil i quatre plantes  hàbils:a la planta baixa hi ha una recepció, una botiga amb productes vinculats a l’ós i un mini cinema que projectarà un documental amb espectaculars imatges inèdites i d’alta qualitat sobre l’ós als Pirineus. La Casa de l’Ós dels Pirineus funcionarà també com a nou centre d’informació del Parc Natural de l’Alt Pirineu per a aquells visitants que s’acostin a la zona i des d’allà s’explicarà l’actualitat sobre el seguiment de l’ós que es facilitarà des del propi Departament d’Agricultura.

La primera planta acull una exposició de vuit mòduls interactius que expliquen de forma lúdica diversos aspectes de la vida dels óssos als Pirineus, així com de la seva relació amb les persones i els esforços per a la seva conservació.

La segona planta serà destinada a exposicions temporals vinculades al territori: la primera de les quals, realitzada per Endesa, es titularà "L’Energia de l'Aigua" i tractarà sobre la vida en els ecosistemes aquàtics i els seu aprofitament als Pirineus lleidatans.

La tercera i última planta és un espai comú per a ús dels veïns i realització d’activitats educatives i informatives relacionades amb els objectius de la Casa de l'Ós.

La informació de l’exposició pot ser complementada per les Sendes de l’Ós, itineraris guiats per senders recuperats pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, els quals parteixen de la Casa de l’Ós i permetran als visitants conèixer l’hàbitat d’aquests animals. També s’ha dissenyat un programa d’educació i sensibilització ambiental, amb diversos tallers per als diferents cicles escolars.

Aquest nou equipament, així com les altres cases que la Fundación Oso Pardo (FOP) té obertes a la Serralada Cantàbrica - La Casa del Oso Cantábrico a Verdeña (Muntanya Palentina), la Casa del Oso a Liébana (Cantàbria) i el centre d’interpretació "Somiedo y el Oso", a Astúries - es desenvolupa dins del projecte pilot denominat Accions de desenvolupament rural a la Serralada Cantàbrica i els Pirineus amb l'ós com a marca i símbol de qualitat, executat per la FOP en el marc de la Xarxa Rural Nacional. Totes les cases són ateses per monitors seleccionats entre els veïns de la comarca per tal de crear ocupació local.

La Casa de l’Ós dels Pirineus és una iniciativa d’Acciónatura i la Fundación Oso Pardo (FOP) que compta amb la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, l’Ajuntament de l’Alt Àneu i l’EMD d’Isil i Alós. Per a la seva realització s’ha comptat amb el suport econòmic del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, Endesa i l’Obra Social “la Caixa”.

Horari d’obertura (Estiu): 10:00 - 14:00 h / 16:00 - 20:00 h.

Text i Imatges > Acciónatura
Més, sobre...: viulaterra , accionatura , casa de los , os , isil
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube