Titular notícies
Projectes i actuacions

Finalitzen les tasques de millora de les riberes del Tenes a Bigues i Riells


Associació Hàbitats ha finalitzat les actuacions previstes en un projecte de recuperació de les riberes del riu Tenes al pas pel municipis de Bigues i Riells amb la col·laboració de diverses accions de voluntariat.
Divendres 18 Octubre 2013 - 10:38
Les actuacions s’han desenvolupat en tres espais, la zona de La Pineda al nucli de Riells del Fai i les zones de El Pedregar i de Les Barbotes al nucli de Bigues i han estat un èxit gràcies a la participació de nombroses persones voluntàries.

Les actuacions portades a terme al nucli de Riells no van precisar actuacions de condicionament de l'espai per la participació dels voluntariat, però a Bigues s'havia detectat que l’accés al riu en alguns trams del Passeig del Tenes s’havia tancat degut a la proliferació d’espècies ruderals, com l’esbarzer, i de plantes invasores, com el raïm de moro. Per poder desenvolupar les accions previstes la brigada municipal de l’Ajuntament de Bigues i Riells va fer una primera actuació de desbrossada selectiva per tal d’obrir camins d’accés als voluntaris i facilitar la participació de famílies. La brigada va ser molt curosa a l'eliminar les espècies vegetals per tal de no afectar les espècies de ribera més importants, com alguns petits nuclis de càrex existents, que serien claus en l’actuació posterior.

Primera actució amb voluntariat d'empresa

Voluntariat corporatiu a Riells del FaiEl dia 4 d’octubre es va fer la primera acció amb treballadors i treballadores de Teléfonica en la zona de La Pineda. Al llarg del matí es van eliminar 3 grafits de les roques, amb l’ajuda d’un producte biodegradable i es van recollir 5 sacs de residus, entre els quals van destacar una xarxa de pesca i diversos ferros. El gruix de la feina el va representar la plantació de 48 plantes en les riberes del Tenes. Es va utilitzar lliri groc (Iris pseudocorus), salicària (Lythrum Salicaria) i càrex (Carex pendula), espècies interessants per la seva capacitat de fixació del sòl. L’objectiu de la plantació és crear diferents ambients per augmentar la biodiversitat de l’espai i assegurar el sòl enfront de crescudes naturals del riu.

Per finalitzar la jornada els voluntaris van fer un anàlisi d’alguns aspectes de l’ecosistema fluvial per tal de valora l’estat de conservació. En general el Tenes es troba en bon estat de conservació al pas per Riells del Fai, tot i que el voluntaris van trobar cranc americà i van veure dos exemplars de visó americà, ambdues espècies molt invasores i de difícil control.

Segona actuació amb voluntariat familiar

Plantació d'helòfits al TenesEl dia 12 d’octubre va tenir lloc una segona jornada de voluntariat per tal de desenvolupar les accions del Passeig del Tenes a Bigues. Hi van participar famílies de Bigues i Riells, famílies vingudes del Barcelonès i l'Associació Boscos 94. La jornada va començar a la Baliarda, netejant els plafó informatiu i retirant les deixalles que hi havia al voltant. Aquest tram és força urbà i és el pas que els veïns de Bigues utilitzen per creuar el riu.

Seguint el passeig aigües amunt les actuacions van ser primordialment de gestió de la vegetació. Prèvia desbrossada d’esbarzers, es van fer esqueixos de 3 exemplars de càrex que havien crescut al riu de forma natural. Aquestes esqueixos van servir per ampliar la zona de distribució d’aquesta espècie i frenar la presència d’altres plantes, augmentant la biodiversitat de l’espai. La tècnica dels esqueixos afavoreix la supervivència de les noves plantes, ja que són exemplars ja adaptats a les condicions ambientals de l’espai.

En una altra zona de ribera de menys accessibilitat, es va fer la plantació de lliri groc, càrex i de lisimàquia blanca (Lysimachia ephemerum). Aquesta última és d’especial interès, ja que es una herbàcia amb poca presència en l’actualitat i les exemplars plantats han estat reproduïts a partir de llavors extretes de la mateixa vall del Tenes per part del Viver Tres Turons.

En el mateix lloc, però a la zona del camí, es van extreure exemplars de raïm de moro que ja havien creuat el camí, situant-se a la banda del riu. Amb l’ajuda d’aixades, es va treure la part aèria de la planta procurant no disseminar les llavors i després es van extreure gran part de les arrels per evitar que tornés a créixer.

Un altre grup de voluntaris es va situar a la zona les Barbotes, especialment a l’entorn de la font de Ca N’Argelich i el gorg de Can Noguera o de l’Avencó, on es va treballar per mantenir el camí que porta a veure el salt d’aigua i el gorg. Es va desbrossar d’esbarzers i raïm de moro a banda i banda del camí i es van plantar alguns arbusts de saüc (Sambucus nigra) i botoner europeu (Eronymus europues) per tal de mantenir el camí obert i accessible. En aquesta zona també es van plantar alguns càrex i lliris grocs, es van eliminar els residus que es van trobar i es va netejar el plafó informatiu.

La jornada va concloure amb l’explicació dels voluntaris locals de les surgències d’aigua a les Barbotes i de l’Avencó. Degut a la naturalesa càrstica de la roca mare, en èpoques de pluges abundants, l’aigua surt pels forats i escletxes de la roca en forma de sifó.

El projecte de millora de les riberes del riu Tenes al pas pel municipis de Bigues i Riells, al Vallès Oriental, s'ha desenvolupat gràcies al suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural dins del projectes de custòdia fluvial que Associació Hàbitats desenvolupa a la població.

Fotografies de la jornada
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube