Titular notícies
Activitats ciutadanes

Ajuda al projecte ous de rajada a guanyar el premi de Ciència ciutadana de El temps


El projecte és promogut per Graëllsia i Submón entre d'altres entitats. 
 
Dimecres 10 Juny 2015 - 11:47
El projecte "Ous de rajada" és un projecte que busca implicar la ciutadania en la recerca científica (el que s’anomena ciència ciutadana) d'aquest grup de peixos. El projecte posarà al seu abast un senzill protocol de recollida d’informació de les troballes d’ous. Aquestes dades seran enviades a una plataforma que s’encarregarà de processar-les, i crear una base de dades per a realitzar estudis de presència i diversitat a partir d'aquestes troballes.

Actualment hi ha 17 espècies de rajades a la Mediterrània. Algunes viuen prop de la costa, altres a grans profunditats a centenars de metres de fondària, raó per la qual de la majoria d'elles en coneixem molt poc. D'acord amb la UICN (Unió Internacional per la Conservació de la Natura), a la Mediterrània 5 d'aquestes espècies es troben amenaçades i 6 properes a estar-ho, n’hi ha 4 de les quals no es disposa de prou dades per a avaluar les seves poblacions i només 2 espècies semblen no estar en risc . 

En general els ous de rajada apareixen després dels temporals a la vora de la mar, o els trobem darrera les dunes perquè són molt lleugers i se’ls emporta el vent. S’ha observat que a les platges del Delta de l’Ebre i rodalies se’n troben molt sovint, i per aquest motiu s’ha escollit aquesta zona com a punt de partida del projecte. A més a més, el Delta de l’Ebre és una zona molt visitada per turistes i naturalistes tot l’any, i que si s’assoleix la seva implicació en el projecte podrien esdevenir una bona font de notificació d'observacions.

Podeu trobar un informe complert del projecte en el següent link: 
www.eltemps.cat/ca/downloads2/projecte-ous-de-rajada.pdf

Fins al 24 de juny està oberta la votació en línia per escollir la millor proposta de projecte ciència ciutadana de la Modalitat A dels I Premis de Ciència Ciutadana de El temps . Pots votar aquest projecte a través del següent link: 
http://www.eltemps.cat/ca/ciencia-ciutadana-projectes.php

El premi consisteix en 5.000€ que s'han de destinar al desenvolupament del projecte guanyador. 

En aquest premi també hi ha la Mondalitat B. D'entre els projectes que opten a aquest premi destaca el projecte de canyons del Maresme de Submón. En aquest cas, el premiat serà escollit per un jurat que seleccionarà les millors propostes presentades d'acord amb els criteris (impacte social, socioambiental i repercussió significativa dins la comunitat científica) i requisits d'aquestes bases. El premi de la Modalitat B és de 25.000€.

Saps què és la ciència ciutadana?
La ciència ciutadana porta a terme investigacions amb la participació de moltes persones que no són expertes en la matèria. Eines com els telèfons mòbils, les xarxes socials, la geolocalització i el mapeig, entre altres, permeten una participació massiva i còmoda dels ciutadans a l'hora de contribuir activament a la ciència, ja siga amb el seu esforç intel·lectual, amb coneixement o amb eines i recursos propis. Aquests proporcionen dades o dispositius experimentals, i la investigació acaba sent, al seu torn, una experiència pels participants mateixos capaç de tenir un impacte social o socioambiental i, fins i tot, transformar el nostre entorn més immediat.

 
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube