Titular notícies
Projectes i actuacions

S'alliberen 2.000 samarucs a la llacuna de l'Ametlla de Mar


Aquest alliberament forma part del projecte S.O.S. Samaruc, liderat per l’Associació Paisatges Vius, qui manté un acord de custòdia amb l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar.
 
Dimecres 27 Abril 2016 - 14:06
Tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre han alliberar el passat dimarts 26 d’abril, 2.000 samarucs (Valencia hispanica) a la llacuna de l’Estany Tort de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre). També hi participaran representants de l’Associació Paisatges Vius i els alumnes de l’IES de l’Ametlla de Mar. Aquests peixos en greu perill d’extinció s’han criat en captivitat al Centre Ictiològic del parc, on s’hi duu a terme un programa de conservació i recuperació d’aquesta espècie.


El samaruc és un dels vertebrats més amenaçats del planeta que només es troba a la península ibèrica, més concretament a les Terres de l’Ebre i al País Valencià. La precarietat de la seva situació radica en la introducció generalitzada d’un altre peix, la gambúsia (Gambusia holbrooki), i la pèrdua i degradació d’hàbitats. Aquestes amenaces condicionen en gran mesura la seva viabilitat a llarg termini ja que la tendència poblacional és negativa tot i els constants esforços per recuperar-lo. A Catalunya existeixen únicament quatre poblacions, totes elles a les Terres de l’Ebre.

Podeu veure imatges de l'alliberament al Facebook de Paisatges Vius.

Història d’una recuperació
Paisatges Vius, entitat sense ànim de lucre dedicada a la conservació de la natura, la biodiversitat i el paisatge, va endegar l’any 2014 el projecte S.O.S. Samaruc, amb la col·laboració del Parc Natural del Delta de l’Ebre i l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar. El projecte està finançat pel Fons Andrena (fons de conservació per a la biodiversitat) i la Fundación Biodiversidad. L’objectiu principal és augmentar la distribució del samaruc, establint nous nuclis en aquest municipi. També contempla la restauració de tres llacunes amb les característiques morfològiques, biològiques i fisicoquímiques que necessita aquest peix.

L’any 2015, dins del marc d’aquest projecte, es va restaurar la llacuna de l’Estany Tort. Des de la finalització de les obres de restauració, el gener del 2015, fins ara, tècnics del parc han realitzat una sèrie d’estudis de seguiment per valorar la idoneïtat de l’alliberament. Els resultats han confirmat que l’estany és adequat per albergar un nucli poblacional de samaruc viable a llarg termini.

Sobre l'acord de custòdia 
El passat 3 de juliol del 2012 Paisatge Vius i l'ajuntament de l'Ametlla de Mar varen signar un acord de custòdia que permetrà recuperar la llacuna litoral de la platja de l'Estany Tort amb l'objectiu d'alliberar-hi fartets i samarucs, dues espècies de peixos endèmics en greu perill d'extinció. 
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube